fbpx
Ρωτήστε μας
Πίσω

DCC – Τι είναι και ποια τα οφέλη του για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές; | Blog

Πολλά έχουν ειπωθεί για το αν η Δυναμική Μετατροπή Συναλλάγματος (DCC) εφαρμόζεται προς όφελος των πελατών ή αν είναι απλώς ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από πρόσθετες χρεώσεις και έσοδα από τους ξένους πελάτες τους, μέσω αδιαφανών χρεώσεων, συναλλαγών με μη συμφέρουσες ισοτιμίες κ.ά.

Σε αυτό το άρθρο, ο Marc Docherty – Επικεφαλής του UK Acquiring στη Worldline, απαντά στις πιο συνηθισμένες ανησυχίες, παρανοήσεις και καθησυχάζει όσους ταξιδεύουν, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή. Πιστεύει ότι το DCC είναι πράγματι ένα «δυναμικό πλεονέκτημα», καθώς αποτελεί ταυτόχρονα μια σημαντική επιλογή για τους καταναλωτές στις συναλλαγές τους αλλά και μια επιπλέον πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις, σε μια εποχή που τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν με ευνοϊκές συνθήκες για όσους επισκέπτονται την Ελλάδα.

Τι ακριβώς είναι το DCC και πώς λειτουργεί;

Η δυναμική μετατροπή νομίσματος (DCC) προσφέρει στους διεθνείς καταναλωτές την επιλογή πληρωμής στο νόμισμα της χώρας μόνιμης διαμονής τους κατά τις συναλλαγές τους στο εξωτερικό. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσφέρουν στους διεθνείς πελάτες τους μια ελκυστική και διαφανή υπηρεσία με τρόπο που διευκολύνει τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το δικό τους περιθώριο κέρδους μέσω πρόσθετων προμηθειών και χωρίς επιπλέον κόστος.

Το POS της επιχείρησης αναγνωρίζει αυτόματα τις ξένες κάρτες και δίνει αμέσως στον κάτοχό τους τη δυνατότητα να πληρώσει στο νόμισμα της χώρας του. Η συναλλαγματική ισοτιμία και το τελικό ποσό πληρωμής μετά τη μετατροπή εμφανίζονται πάντα. Έτσι, το να μπορεί να δει το ποσό που πρόκειται να πληρώσει για την αγορά του στο δικό του νόμισμα, προσφέρει στον πελάτη ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη του DCC από την πλευρά μιας επιχείρησης;

Το πρώτο βασικό όφελος είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση των πελατών. Καθώς οι πελάτες γνωρίζουν άμεσα το ποσό που πληρώνουν στο νόμισμα της χώρας τους, νιώθουν ασφάλεια με την εμπειρία αγοράς τους. Εξ ορισμού, αυτό οδηγεί πάντα σε λιγότερες αμφισβητήσεις.

Έτσι, οι πελάτες έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να λάβουν μία τεκμηριωμένη απόφαση και να επιλέξουν να πληρώσουν με το νόμισμα που προτιμούν. Καθώς το τερματικό ενημερώνει αυτόματα τις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθημερινά, οι επιχειρήσεις προσφέρουν και οι πελάτες λαμβάνουν την πιο δίκαιη και ελκυστική συναλλαγματική ισοτιμία.

Επίσης, οι επιχειρήσεις επωφελούνται από χαμηλότερες προμήθειες συναλλαγής, καθώς το τερματικό και όχι η τράπεζα κάνει τη μετατροπή νομίσματος.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη για τους καταναλωτές;

Οι διεθνείς ταξιδιώτες επωφελούνται από το γεγονός ότι μπορούν να δουν άμεσα τις πληροφορίες σχετικά με τα κόστη/έξοδα, καθώς το ποσό πληρωμής στο νόμισμα της χώρας προέλευσης της κάρτας εμφανίζεται στο τερματικό από την αρχή.

Επιπλέον, δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για τον πελάτη. Τόσο το συνολικό κόστος όσο και η ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία εμφανίζονται και τα δύο στο τερματικό για να τα δει ο πελάτης.

Πιο συγκεκριμένα, πώς μπορεί το DCC να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πελατών, τα έσοδα και τη διαφάνεια στις τιμές;

Το DCC επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρέχουν στους διεθνείς πελάτες τους εξαιρετικές υπηρεσίες προσφέροντάς τους επιλογές και πλήρη διαφάνεια. Οι πελάτες γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η τιμή τη στιγμή της αγοράς και δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις. Το DCC προσφέρει επίσης μια πολύτιμη πρόσθετη πηγή εσόδων στην επιχείρηση, καθώς κάθε συναλλαγή ισοδυναμεί ουσιαστικά με έσοδο από το μερίδιο από την προμήθεια μετατροπής του νομίσματος. Αυτό αντιπροσωπεύεται τελικά ως ποσοστό, το οποίο, σε βάθος χρόνου, θα αυξάνεται σταθερά και τελικά θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρόσθετο έσοδο, παρέχοντας ταυτόχρονα μια βελτιωμένη εμπειρία πελάτη.

Τι ρόλο παίζει το DCC στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις αμφισβητήσεις συναλλαγών;

Το DCC δημιουργεί λιγότερες αμφισβητήσεις συναλλαγών, καθώς δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις! Ως εκ τούτου, η επιχείρηση γνωρίζει ακριβώς πόσα θα πληρώσει ο πελάτης στο ταμείο και αποφασίζει συνειδητά να αποδεχτεί το DCC στο POS.

Τι πρέπει να λάβει υπόψη μια επιχείρηση πριν προσφέρει DCC στους πελάτες της;

Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων από ποια χώρα προέρχεται ένας πελάτης ή υπάρχει ένα όριο εσόδων από πελάτες εξωτερικού που πρέπει να επιτευχθεί πριν ζητήσουν ενεργοποίηση του DCC στο τερματικό τους;

Τα POS με δυνατότητα DCC αναγνωρίζουν τους πελάτες που πληρώνουν με κάρτα που εκδόθηκε στο εξωτερικό και τους προσφέρουν αυτόματα την επιλογή πληρωμής με DCC, επομένως δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση της χώρας προέλευσης ενός πελάτη (ή της κάρτας του). Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρέχεται σωστή ενημέρωση στο προσωπικό των επιχειρήσεων για την επιλογή υπηρεσίας DCC ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους πελάτες.

Με άλλα λόγια, ένας αντιπρόσωπος πωλήσεων που ξέρει να προσφέρει DCC και μπορεί να εξηγήσει τα πλεονεκτήματά του με σαφήνεια στους πελάτες είναι πολύ πιο πιθανό να τους πείσει να επωφεληθούν από την υπηρεσία, δημιουργώντας έτσι πολύτιμα πρόσθετα έσοδα για την επιχείρηση με ελάχιστη προσπάθεια, ενισχύοντας παράλληλα την ικανοποίηση των πελατών.

Υπήρξε κριτική στο DCC, ότι προσφέρει μη ανταγωνιστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες και ότι υπάρχει καθαρά προς όφελος των επιχειρήσεων. Οπότε γιατί οι καταναλωτές να επιλέξουν το DCC εάν κατά κανόνα τους κοστίζει περισσότερο;

Το DCC δεν είναι πάντα απαραίτητα η φθηνότερη επιλογή για τους πελάτες, αλλά ούτε και η ακριβότερη, εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το DCC προσφέρει στους πελάτες αυτό που έχουν ανάγκη όλο και περισσότερο από μια εμπειρία αγοράς. Δηλαδή πλήρη διαφάνεια, χωρίς κρυφές χρεώσεις, μειωμένα κόστη συναλλαγής και τακτικά ενημερωμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι πελάτες διατηρούν πάντα την επιλογή να πληρώσουν στο τοπικό νόμισμα της χώρας που βρίσκονται και ενδεχομένως να διαπιστώσουν αργότερα ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν ήταν προ όφελός τους, μη γνωρίζοντας ακριβώς το κόστος της αγοράς που έκαναν την ώρα της συναλλαγής.

Με προτεραιότητα τους πελάτες, η λύση πληρωμής Cardlink POSsible παρέχει πάντα αυτό που έχουν ανάγκη οι πελάτες.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να κάνετε συναλλαγές σε ένα Cardlink POS.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο blog της Worldline εδώ.

Το newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να είσαστε πάντα ενημερωμένοι!

  • Σημαντικές πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας
  • Χρήσιμες συμβουλές
  • Νέα, έρευνες και insights απο όλους τους κλάδους
  • Ειδικές προσφορές και εκπτώσεις